Blogopmaak

De ideale structuur van een presentatie: de conclusie

Steven Lips • nov. 29, 2019

De 4 bouwstenen van een inspirerende afronding

Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. De belangrijkste vragen zijn beantwoord, nadat je jouw hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd.

Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en volledig overtuigd. Ze zijn klaar voor actie! Help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap?

Dit artikel beschrijft de bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Eerst even opfrissen: De Aandachtscurve

In een eerder artikel is de Aandachtscurve besproken. Dit theoretisch model geeft weer hoe de aandacht van je publiek voor jouw verhaal automatisch gedurende je optreden. Het laat ook zien op welke momenten jij extra gas dient te geven, om de aandacht maximaal op te bouwen naar een inspirerend einde.
De Aandachtscurve. www.SIMPELpresenteren.com

1. Samenvatting van de belangrijkste hoofdpunten

Som de belangrijkste hoofdpunten nog even op voor je publiek. Houd het bij een paar zinnen. Bijvoorbeeld:

“Afgelopen 30 minuten heb ik u/jullie verteld over (hoofdpunt 1), waar- om (hoofdpunt 2), hoe (hoofdpunt 3) en wat (hoofdpunt 4). Ook ben ik ingegaan op (hoofdpunt 5) en hebben we een interessante discussie gevoerd over (hoofdpunt 6). Tenslotte wilde een aantal van u weten hoe (een vraag die aansluit op jouw hoofdboodschap)”.

2. Herhaling van de hoofdboodschap

Vertel het publiek nog eens wat je allerbelangrijkste boodschap is. Dat ene grote idee. Of dat inzicht dat zo belangrijk voor je publiek is. En vertel ook waarom dat zo belangrijk voor ze is. Wat gaat er veranderen in hun persoonlijke situatie, als ze aan de slag gaan met de nieuw verworven inzichten?

3. De call-to-action

Wat is de actie die het publiek nu direct, aan het eind van de bijeen- komst of desnoods morgenochtend pas moet uitvoeren om hun leven of dat van hun naasten positief te veranderen? Dit het moment om in een paar zinnen de gewenste vervolgactie duidelijk te maken.

Noem daarbij (of beter nog, laat zien) hoe het publiek tot actie moet overgaan. Waar vinden ze nadere instructies? Waar kunnen ze iets downloaden  of  aanschaffen?  Hoe  kunnen  ze  jouw  boodschap  delen met anderen? Heb je een bonus voor ze? Vermeld dat nu. Hoe specifieker de aanzet tot actie, des te groter de kans dat je publiek 'aan gaat'.

4. Afsluiting

Bedank voor de aandacht. Zit je echt lekker in je verhaal en wil je er een laatste schepje bovenop doen? Sluit dan af met een wens, citaat of retorische vraag. Uiteraard afgestemd op de call-to-action.

Wat moet je vooral NIET doen tijdens de conclusie?

  • Presenteer geen nieuwe hoofdpunten in je conclusie. Dit geeft verwarring bij je publiek en haalt alle kracht uit je betoog.

  • Eindig niet met een vragenrondje. Dit leidt af van je belangrijkste boodschap en call-to-action die je koste wat kost aan het einde van je presentatie  wilt uitspreken.  Mensen  onthouden je laatste woorden het beste. Stel dat je aan het eind van je presentatie toch nog een onverwachte lastige vraag krijgt. Je wilt niet dat men jouw antwoord als belangrijkste gegeven onthoudt. Wat je in het geval van een onverwachte vraag aan het einde eenvoudig kunt doen is:

    1. bedanken voor de vraag
    2. voorstellen dat je straks na de presentatie de vraag samen nog even bespreekt
    3. nog eens afsluiten met je belangrijkste boodschap en call-to-action

  • Ga niet over de toegewezen tijd heen. Gebeurt dat wel, verontschuldig je je dan persoonlijk bij de organisator van de bijeenkomst of andere sprekers. Wederom, persoonlijk en niet op het podium! Het laatste wat jij zegt, onthoudt het publiek….

Oefening

  1.  Gebruik de lege mindmap uit het handboek 'In 6 stappen SIMPEL presenteren' om de belangrijkste hoofdpunten nog eens samen te vatten. Gebruik daarbij alleen de beweringen, je hoeft niet het bewijs nog eens te leveren of het publiek te activeren.

  2.  Noteer nog eens de hoofdboodschap, in dezelfde woorden als je tijdens het betoog hebt gedaan.

  3. Bedenk een actie (call-to-action) die jouw publiek vandaag of morgen moet uitvoeren. Welke intentie wil jij in hun hoofd hebben geplant en welk gedrag moet daar uit voortkomen?

  4. Bedenk waarmee je wilt afsluiten. Kun je een wens, citaat of retorische vraag bedenken die bij jouw hoofdboodschap en call-to-action past?
Het bedriegersyndroom / Imposter Syndrom
door Steven Lips 10 jan., 2020
Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.
door Steven Lips 03 jan., 2020
Het nieuwe jaar is nog geen week oud en ik voel me vreselijk kwetsbaar. Een naakte charlatan, waarvan de hoek van zijn onzichtbaarheidsmantel tijdens het wegsluipen achter een deurklik is blijven hangen. De aanleiding voor dit vreselijke gevoel? Een boek.
door Steven Lips 06 dec., 2019
Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.
door Steven Lips 22 nov., 2019
Hoe houd je de aandacht van je publiek vaster dan vast? Dit blog artikel beschrijft welke bouwstenen jij direct kunt gebruiken voor een impactvolle presentatie of speech, met een heldere en overtuigende kern.
Presentatievormen
door Steven Lips 18 nov., 2019
De 'setting' van je presentatie of toespraak bepaalt voor grote mate het succes van het overdragen van je hoofdboodschap. In dit artikel lees je hoe de presentatievorm de inhoud van je verhaal bepaalt. En hoe een snelle diagnose van het publiek je helpt om impact te maken.
Hoe begin je een presentatie of speech
door Steven Lips 02 nov., 2019
Hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Greta Thurnberg speech
door Steven Lips 16 okt., 2019
Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?
Structuur presentatie
door Steven Lips 11 okt., 2019
De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf. Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Share by: