Blogopmaak

Hoe beinvloedt de 'setting' het succes van je verhaal?

Steven Lips • nov. 18, 2019

De 'setting' van je presentatie of toespraak bepaalt voor grote mate het succes van het overdragen van je hoofdboodschap. In dit artikel lees je hoe de presentatievorm de inhoud van je verhaal bepaalt. En hoe een snelle diagnose van het publiek je helpt om impact te maken.

Leestijd: 8 minuten
Een paar jaar geleden heb ik een presentatie mogen verzorgen voor een bijzondere groep professionals. Het doel van de presentatie was om de aanwezigen enthousiast te maken over de mogelijkheden van de opkomst van mobiel internet voor hun branche. Met leuke voorbeelden uit de praktijk, vergelijkingen met andere branches, cijfers en korte filmpjes wilde ik op zijn minst 20% van de aanwezigen inspireren tot het maken van een vervolgafspraak met mijn opdrachtgever.

Destijds waren mijn presentaties voornamelijk gefundeerd op een moordend hoog tempo, een hoog niveau van enthousiasme van mijn kant, veel flitsende filmpjes, en een ‘onwijs enorm’ gebruik van superlatieven. In de mediabranche werkte  die  combinatie prima.  Het voornamelijk extraverte publiek reageerde meestal positief op de vele prikkels die ik over ze uitstortte. Ze waren eraan gewend en verwachtten ook niets anders. De groep die nu voor me zat, gaf echter geen krimp. Sterker nog, het aantal zuchten die hardop werden geuit nam evenredig aan de duur van mijn verhaal toe. Die dag scoorde ik slechts twee vervolgafspraken, uit 40-50 aanwezigen. Waarvan er een uit medelijden werd gemaakt, zo bleek later.

Had ik me op de juiste manier voorbereid, dan had ik kunnen weten dat de leden van de branchevereniging van Nederlandse Uitvaartondernemingen beter zouden reageren op een meer sensitieve en traditionele benadering. En eigenlijk had ik dat al kunnen aanvoelen toen er, op mijn vraag wie er een iPhone had, maar een paar handen omhoog gingen…

Voorkom dat je ook zo’n uitglijder maakt, door vooraf je huiswerk goed te doen. Voordat je het podium op gaat, wil je in ieder geval de volgende zaken afgevinkt hebben:
  1. Achterhalen welke presentatievorm het beste past bij jouw doelen
  2. Uitvoeren van een doelgroepdiagnose

De presentatievormen

Presentaties zijn er in soorten en maten. De toespraak voor een jubileren- de collega vraagt een andere voorbereiding dan een productpresentatie of een lezing over actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied. Elke presentatievorm stelt andere eisen aan je rol als spreker en aan de inhoud van je betoog. De meest voorkomende presentatievormen zijn de volgende.

Speech

Een collega jubileert of neemt afscheid: daar hoort natuurlijk een speech bij. Speeches hebben meestal een informeel karakter. Vaak zijn ze bedoeld om de toehoorders te amuseren en het lijdend of meewerkend voorwerp in het zonnetje te zetten. De boodschap is vaak luchtig, de toon persoonlijk. Hier en daar een goedgeplaatst grapje wordt zeker gewaardeerd. Een speech is kort maar krachtig.

Om het intieme en persoonlijke karakter te onderstrepen is het essentieel dat je tijdens het spreken contact zoekt en houdt met de toehoorders.
Tips voor succes
  • Houd de toon persoonlijk én luchtig
  • Gebruik anekdotes en voorbeelden
  • Spreek niet langer dan 10 minuten
  • Houd (oog)contact met je publiek

Lezing

Een lezing is een soort college aan een groot publiek. De rolverdeling is duidelijk: de spreker spreekt en de toehoorders luisteren.

Hoewel je in een lezing actuele (vak) informatie kunt overdragen aan een groot publiek, zitten er ook nadelen aan. Veel sprekers hebben de neiging te veel te willen presenteren in een te hoog tempo. Omdat er weinig feedbackmogelijkheden zijn, kan de spreker niet checken of de boodschap overkomt. Bovendien vinden lezingen vaak plaats in een dag vullend programma. Het gevolg: de aandacht van het publiek verslapt en de toehoorders dromen weg.
Wat je zeker wilt doen ...
  • Vermijd vakjargon, tenzij het een heel gerichte, homogene doelgroep betreft
  • Doseer de informatie: vertel niet alles wat je weet
  • Betrek je publiek, bijvoorbeeld met (retorische) vragen
  • Gebruik energizers  als  de  aandacht  dreigt  te  verslappen. Energizers zijn vaak fysieke activiteiten zoals vingers opsteken, handen klappen. Ze laten het bloed weer stromen en maken mensen weer wakker
  • Maak je verhaal aantrekkelijker met voorwerpen en visualisatie (gebruik van beelden)

Verkooppresentatie

Een verkooppresentatie heeft als doel het bedrijf neer te zetten en de ver- koop van producten en diensten op te stimuleren. Denk aan de standwerker op de markt of de standhouder een vakbeurs: met hun vlotte babbel weten ze vaak een groot publiek te boeien.

Om publiek te overtuigen van de voordelen van een product, heb je meer nodig dan woorden alleen. Demonstreer de unieke werking van je product. Laat het mensen zélf ervaren.
Tips voor succes
  • Wees krachtig, kort en bondig in je taalgebruik. Maak gebruik van oneliners Maak helder welke objectieve voordelen er zijn (prijs, concurrentievoordeel, omzet, kosten)
  • Geef voorbeelden van andere klanten die de producten of diensten al naar tevredenheid gebruiken
  • Haal gezaghebbende bronnen aan, gebruik feiten en cijfers
  • Laat mensen de werking van het product zélf ervaren

Interne presentatie

Interne presentaties kunnen verschillende doelstellingen hebben. Je wilt bijvoorbeeld mensen inspireren, je schakelt hen in voor feedback of wilt dat zij instemmen met je plan. Kenmerkend voor een interne presentatie is de informele, collegiale sfeer. Dat kan stimulerend werken maar soms ook verlammend.

Belangrijk is dat je meteen aan het begin het doel van je presentatie duidelijk maakt. Moeten de toehoorders meedenken? Verwacht je een besluit over je plan? Omdat collega’s vaak al zijn ingewijd in het onderwerp, kun je wat sneller tot de kern komen. Sla lange inleidingen over en kom meteen tot de kern.
Wat je zeker wilt doen…
  • Stem je taalgebruik af  op  het  publiek:  meestal  kun  je  vakjargon  en afkortingen gewoon gebruiken
  • Stel je open voor kritiek en doe er je voordeel mee
  • Neem de tijd voor discussie
  • Dring aan op actie: maak duidelijke afspraken over het vervolg

De doelgroepdiagnose

Denk even terug aan de anekdote over de groep begrafenisondernemers die we eerder bespraken. Een succesvolle presentatie begint  met  een  goede  voorbereiding.  Dat geldt ook voor het in kaart brengen van je publiek. In de meeste gevallen heb je het publiek niet voor het kiezen, net zoals een dokter zijn patiënten niet kan uitkiezen. Toch moet hij zich inleven en de juiste vragen stellen, om zijn patiënten verder te helpen. Door het stellen van de juiste vragen, leert hij de achtergrond en beleveniswereld van de ander kennen en kan hij de juiste behandeling van de kwaal adviseren. Jouw publiek is als het ware jouw patiënt.  Met jouw vakkennis  kun  je  hun  leven  beter  maken, maar dan moeten ze wel eerst even naar je luisteren.

Onderzoek je publiek dan ook vooraf met de volgende vragen:
  • Wat heeft het publiek aan jouw verhaal, hoe worden zij er beter van?
  • Wat weten de toehoorders al van het onderwerp?
  • Zijn er belangrijke waarden die het publiek met elkaar delen (bijvoorbeeld voortkomend uit religie, land van herkomst en politieke opvattingen)
  • Welke zaken bindt het publiek als groep (bijvoorbeeld regio, werk, opleiding, geslacht en leeftijd)
  • Wat zijn de belangrijkste 3 zaken die jij vooral niet moet zeggen of doen?
Kennis van de doelgroep is in de eerste plaats van belang voor de inhoud van je betoog. Je kunt nu ook beargumenteerd beslissingen nemen over zaken als de structuur en inhoud van je presentatie, maar ook het taalgebruik. Met het antwoord op de laatste vraag verklein je de kans dat je je publiek per ongeluk beledigt. Zo zul je nooit een afbeelding van de profeet Mohammed willen laten zien aan een zaal met moslims, grappen maken over koeien op een bijeenkomst voor Hindoestanen of de top-managers van een bank vergelijken met zakkenrollers. Gebruik respect als vangrail.

Hoe krijg je nou het snelst antwoord op deze vragen? Simpel! Vraag het iemand die betrokken is bij jouw presentatie. Bijvoorbeeld de organisator van het evenement, een medewerker van de organisatie EN iemand die in het publiek gaat plaatsnemen.
Het bedriegersyndroom / Imposter Syndrom
door Steven Lips 10 jan., 2020
Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.
door Steven Lips 03 jan., 2020
Het nieuwe jaar is nog geen week oud en ik voel me vreselijk kwetsbaar. Een naakte charlatan, waarvan de hoek van zijn onzichtbaarheidsmantel tijdens het wegsluipen achter een deurklik is blijven hangen. De aanleiding voor dit vreselijke gevoel? Een boek.
door Steven Lips 06 dec., 2019
Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.
Hoe eindig je een presentatie het krachtigst?
door Steven Lips 29 nov., 2019
Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. Je hebt net de belangrijkste vragen beantwoord, nadat je je hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd. Je inleiding was pakkend en verhelderend. Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en overtuigd. Ze zijn klaar voor actie, help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap? Dit artikel beschrijft de 4 bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.
door Steven Lips 22 nov., 2019
Hoe houd je de aandacht van je publiek vaster dan vast? Dit blog artikel beschrijft welke bouwstenen jij direct kunt gebruiken voor een impactvolle presentatie of speech, met een heldere en overtuigende kern.
Hoe begin je een presentatie of speech
door Steven Lips 02 nov., 2019
Hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Greta Thurnberg speech
door Steven Lips 16 okt., 2019
Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?
Structuur presentatie
door Steven Lips 11 okt., 2019
De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf. Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Share by: