Blogopmaak

Voel je je een expert of bedrieger? Het Bedriegersyndroom versus de Presenteer Paradox

Steven Lips • jan. 10, 2020

Stel je eens voor: je staat op het podium, klaar om je spetterende presentatie over een onderwerp uit jouw vakgebied te geven. En dan bekruipt je het gevoel dat je daar eigenlijk helemaal niet hoort te staan. Dat jij niet de expert bent, die de gastheer van de conferentie zojuist vol bravoure heeft aangekondigd. Dat je eigenlijk helemaal geen expert bent…

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Maak je geen zorgen, je staat er niet alleen. Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het  ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.

Vooral hoogopgeleide vrouwelijke bedriegers

“Ooit komen ze erachter dat ik helemaal niet zo goed ben, dat mijn succes puur op geluk is gebaseerd. Het kan niet lang meer duren voordat iemand dat ontdekt. En dan val ik door de mand”.
 
Het zijn voor veel mensen herkenbare  gedachten.  Vooral,  zo  wordt  vaak  beweerd, voor  capabele,  hoog  opgeleide,   succesvolle vrouwen. Die zouden nodeloos veel energie besteden aan hun eigen angst om ontmaskerd te worden als bedrieger.

Het bedriegersyndroom staat  niet  in  de  DSM-5,  het  meest  gebruikte  psychiatrische handboek. Het is geen officiële diagnose die je van een psychotherapeut of psychiater kunt krijgen, waarna je behandeling vergoed wordt. Al staat het iedereen natuurlijk vrij om met impostergevoelens naar een therapeut of coach te gaan en voor een behandeling te betalen.

De  Amerikaanse  psychologen  Pauline Clance en Suzanne Imes beschreven het in 1978 voor het eerst, in het artikel The Imposter Phenomenon in High Achieving Women (in het tijdschrift Psychotherapy:  Theory,  Research  and  Practice).  Ze  rapporteerden  hun ervaringen met ruim 150 vrouwen, overwegend wit en tussen de 20 en 45 jaar, die ze in therapie, in een praatgroep of op college hadden. Het ging om succesvolle vrouwen die zich niet succesvol voelden, maar angstig, somber, onzeker en gefrustreerd door hun eigen perfectionisme.

Het viel Clance en Imes op dat deze vrouwen vroeger thuis vaak óf juist wel  óf  juist  niet  geprezen  waren  om  hun  intelligentie  en  talent.  Verder schrijven  de  psychologen  dat  het  gevoel  een  bedrieger  te  zijn  zichzelf in  stand  houdt  doordat  deze  vrouwen  extra  hard  gaan  werken  én  hun gedrag aanpassen aan wat ze denken dat anderen willen – dat zou het gevoel  ‘nep’  te  zijn,  versterken.  Maar  Clance  en  Imes  rapporteren  geen systematisch, kwantitatief onderzoek.

Vele studies, geen therapie

Sinds  hun  artikel  zijn  er  enkele  tientallen  artikelen  over  het  imposter phenomenon  of  het  imposter  syndrome  in  peer  reviewed  tijdschriften verschenen.  Er  zijn  tientallen  proefschriften  aan  gewijd,  minstens  drie vragenlijsten ontwikkeld om het betrouwbaar te meten (waarvan één door Clance) en verscheidene boeken voor een breed publiek over geschreven (waarvan één door Clance). Maar de kennis over imposter syndrome blijft hapsnap: alle losse onderzoekjes hebben nog geen duidelijk patroon opgeleverd  van  de  oorzaken  en  gevolgen  van  bedriegersgevoelens.  Er is nooit een meta-analyse gedaan en het laatste overzichtsartikel is ruim twintig jaar oud (Psychotherapy, 1993; Clance was één van de auteurs).

Van de kwantitatieve   studies   vonden   enkele wel sekseverschillen, maar veel ook niet. In haar proefschrift uit 1979 beschrijft Imes zelfs dat mannen hogere imposterscores  hadden  dan  vrouwen.  Het  lijkt  dus geen typisch vrouwelijk verschijnsel.

Relatief  veel  studies  keken  trouwens louter  naar  vrouwen  (net  als  het  artikel van Clance en Imes uit 1978). Daardoor wordt  weliswaar  de  indruk  gewekt  dat het bedriegerssyndroom iets vrouwelijks is, maar zulke studies zijn natuurlijk niet geschikt  om  te  onderzoeken  of  er  een sekseverschil  bestaat.  Zo  is  er  ook  onderzoek  naar  imposter-gevoelens onder louter Afro-Amerikaanse studenten gedaan, en onder louter women of  color  –  daarmee  valt  ook  niet  te  bepalen  of  die  specifieke  groepen  er nou extra gevoelig voor zijn. Je zou misschien wel verwachten dat mensen uit maatschappelijke groepen die een stijging in sociale status doormaken, vaker aan bedriegersgevoelens lijden. Hard bewijs daarvoor is er (nog) niet.

Onderzoekers hebben  geprobeerd om diverse karaktereigenschappen aan  imposter-gevoelens  te  relateren.  Zo haalt Clance in haar overzichtsartikel uit 1993 studies aan die laten zien dat het vaak om introverte mensen gaat. Logisch, vindt ze, want die zouden vaak een deel van hun persoonlijkheid verborgen houden. Volgens andere onderzoeken treft het vooral angstige, emotioneel instabiele, slordige, impulsieve mensen. Of er een verband is met perfectionisme is onduidelijk.

Deels overgenomen uit het NRC Handelsblad, Óoit val ik door de mand, een artikel van Ellen de Bruin d.d. 13 februari 2016.

Hoe om te gaan met het syndroom: De Presenteer Paradox

De wetenschap heeft nog geen oplossing of therapie klaar staan om het bedriegersyndroom aan te pakken. En dat is misschien wel helemaal niet nodig ook. Aangezien het een zelfbeeld betreft, dat in de loop der jaren ontstaat, kan een nieuw zelfbeeld de negatieve lading van het syndroom tegengaan. Althans, als je erin gelooft dat gedachtepatronen aan te passen zijn.

Een alternatieve gedachte is te vinden in wat ik de Presenteer Paradox noem. Kort gezegd is dit een simpele gedachte die de aap die op jouw rug zit en constant ‘bedrieger’ in je oor fluistert, definitief het zwijgen op te leggen.

Allereerst de definitie van een paradox, volgens Wikipedia. “Een paradox is een schijnbare tegenstrijdigheid. Deze tegenstrijdigheid lijkt in eerste instantie in te gaan tegen het gevoel van iemands logica, verwachting of intuïtie en soms berust deze op een denkfout.”

Het Presenteer Paradox kun je zien als het positieve zusje van het bedriegersyndroom.Terwijl  we  van  onszelf  alle beschikbare feiten  over een bepaald onderwerp  moeten kennen om onszelf expert durven te noemen, zien anderen ons als expert als we de indruk wekken meer te weten over een onderwerp dan zij. Hoewel het onhaalbaar is om alles over een onderwerp te weten en onze omgeving dat ook niet van ons verwacht, leggen we onszelf toch die mentale ketting op. “We weten niet alles, dus zijn we geen expert” versus “Jij weet meer dan ik, dus ben jij de expert”.

Je voelen als een bedrieger, terwijl je in wezen een eerlijk mens bent en door anderen gezien wordt als een deskundige op je vakgebied. We weten nu dat velen van ons leven met dat onterecht knagende gevoel van oneerlijk zijn. Je zou je dan ook kunnen afvragen waarom we dan toch op het podium blijven stappen, een plek waar je als lijder aan het bedriegersyndroom je zelf op de moeilijkste plek denkbaar plaats: een groep anderen die real time aandacht geeft aan jouw gedachtenwereld.  De website van de conferentie die met een wervende tekst een strak gepolijst beeld van jou neerzet. Het gehele plaatje dat jijzelf en anderen van je aan de wereld tonen, kan voelen als een gestolen jas.

Je zou kunnen beargumenteren dat een leven in de luwte wel zo veilig is. Een zeer bescheiden leven waarbij je niet wordt gevraagd om jezelf op de borst te trommelen, zal voor velen aantrekkelijk klinken. Dus geen blogs schrijven of presentaties verzorgen, gewoon je werk doen en op de achtergrond blijven. Of een vak leren waarbij je meerwaarde direct duidelijk wordt uit de activiteiten die je ontplooit, zoals het aanleggen van een tuin of het ontwikkelen van een wetenschappelijk bewezen theorie.

Een voorbeeld uit de praktijk: 'bedrieger' Karin

Toch werken er volgens het CBS in Nederland meer dan 2 miljoen mensen als  ‘kenniswerker’,  waarbij  de  relevantie  of  bewijs  van  waarde  van  hun kennis niet altijd evident is. Neem als voorbeeld eens freelance social media-expert Karin. Karin adviseert MKB-ondernemers over het inzetten van social media kanalen als Linkedin, Twitter en Facebook om bedrijfsresultaten te vergroten. Karin geeft regelmatig workshops en keynote-presentaties waarbij de deelnemers verwachten dat Karin ze vertelt welke strategieën en trucs het beste werken. Karin is helemaal thuis in de wereld van social media en weet door te meten hoe ze haar eigen business kan laten groeien. Echter, iedere situatie is verschillend. Wat werkt voor Karin, hoeft niet te werken voor Bakker Bert. Of Makelaar Mike. Voor Karin ligt het Imposter Syndrome dus op de loer. Haar klanten hopen waarschijnlijk op inzichten die toepasbaar zijn op hun persoonlijke situatie, maar Karin kan ze die  ‘volledige  waarheid’  niet  geven.  Daarvoor  is een presentatie niet het juiste middel, daar is veel meer voor nodig, zoals een gedegen marketing plan en ontwikkeling van kwalitatief hoogstaande communicatiemiddelen.

Expert in de ogen van anderen

Waarom staat Karin dan toch algemeenheden te presenteren, die wellicht niet direct van toepassing zijn op de situatie van haar publiek? Waarom besteedt zij kostbare tijd en energie aan het overdragen van haar gedachten en ervaring?

De reden is simpel. Als Karin presenteert, dan draagt dat bij aan haar persoonlijke expert-status. En die status zorgt voor een gevoel van erkenning en is stop op weg naar financiële vooruitgang. Als Karin kan vertrouwen op haar ervaringen en competenties op haar vakgebied en de durf heeft om niet te streng voor zichzelf te zijn, dan kan ze het Bedriegersyndroom langzaam maar zeker achter zich laten. Dat vraagt een milde houding naar zichzelf en de oprechte wil om anderen verder te helpen. Deze paradox - ik ben expert, maar ik weet niet alles - geeft op het podium kracht en vertrouwen. En daarmee ligt de de rode loper naar een organisch opgebouwde expert-status klaar.

De Presenteer Paradox werkt daarmee als een koude, natte washand op een koortsig voorhoofd. Als een bemoedigende schouderklop van een betrokken leermeester. Het geeft je een vervangende gedachte voor het valse gevoel de boel te bedriegen. Het fluistert tegen je:

En jij?

Voel jij jezelf wel eens een bedrieger als je je gedachtes deelt? In welke situaties? En hoe ga jij ermee om? Deel je verhaarl gerust hieronder in de comments, sharing is caring!
door Steven Lips 03 jan., 2020
Het nieuwe jaar is nog geen week oud en ik voel me vreselijk kwetsbaar. Een naakte charlatan, waarvan de hoek van zijn onzichtbaarheidsmantel tijdens het wegsluipen achter een deurklik is blijven hangen. De aanleiding voor dit vreselijke gevoel? Een boek.
door Steven Lips 06 dec., 2019
Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.
Hoe eindig je een presentatie het krachtigst?
door Steven Lips 29 nov., 2019
Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. Je hebt net de belangrijkste vragen beantwoord, nadat je je hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd. Je inleiding was pakkend en verhelderend. Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en overtuigd. Ze zijn klaar voor actie, help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap? Dit artikel beschrijft de 4 bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.
door Steven Lips 22 nov., 2019
Hoe houd je de aandacht van je publiek vaster dan vast? Dit blog artikel beschrijft welke bouwstenen jij direct kunt gebruiken voor een impactvolle presentatie of speech, met een heldere en overtuigende kern.
Presentatievormen
door Steven Lips 18 nov., 2019
De 'setting' van je presentatie of toespraak bepaalt voor grote mate het succes van het overdragen van je hoofdboodschap. In dit artikel lees je hoe de presentatievorm de inhoud van je verhaal bepaalt. En hoe een snelle diagnose van het publiek je helpt om impact te maken.
Hoe begin je een presentatie of speech
door Steven Lips 02 nov., 2019
Hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Greta Thurnberg speech
door Steven Lips 16 okt., 2019
Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?
Structuur presentatie
door Steven Lips 11 okt., 2019
De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf. Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Share by: