De ideale structuur van een presentatie: de inleiding
Steven Lips • 2 november 2019
De 7 bouwstenen van een pakkende inleiding
Leestijd: 9 minuten
De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf.
Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken?In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Opwarmertje
Bekijk eerst even als opwarmer de trailer van een van mijn favoriete films aller tijden: The King's Speech. Noteer tijdens het kijken minstens 2 zaken elementen die er voor zorgen dat jij deze fillm ook wilt gaan zien.
Oplettende kijkers komen tot de volgende opsomming: een korte inleiding in het verhaal door middel van een gebeurtenis waarmee het avontuur begint, een opeenstapeling van gebeurtenissen, een flard van het spetterende slot en een belangrijke hoofdboodschap die de maker van de film je alvast mee wil geven.
En snap je ook het doel van zo'n trailer? Heel goed, het dient om de aandacht te pakken van potentiele kijkers en hen te verleiden om de hele film te zien. De relatie van een filmtrailer en een inleiding van een presentatie is daarmee evident. Jij wilt jouw publiek verleiden om jou hun onverdeelde aandacht te schenken.
Welke concrete bouwstenen heb jij tot je beschikking?
1. Aandachtstrekker(s)
Aan het begin van je presentatie wil je direct de aandacht pakken. Dat lukt je het beste door een aandachtstrekker te gebruiken. De meest gebruikte aandachtstrekkers zijn:
- Vertel een persoonlijke anekdote. Dit geeft het publiek het gevoel dat ze je al een beetje kennen.
- Stel een prikkelende vraag. Deze beginnen met ‘hoe’ of ‘wat’ en zijn open.
- Deel een verrassend feit. Dit schudt wakker en maakt nieuwsgierig.
- Maak een boude bewering. Bijvoorbeeld: “Introverte professionals zijn de beste sprekers”. Dit roept meteen vragen op.
- Citeer een scherpzinnige uitspraak. Ook dit roept vragen op en laat zien dat je niet alleen maar put uit je eigen ervaringen.
- Verwijs naar een actuele gebeurtenis. Dit geeft een gevoel van actualiteit.
2. Persoonlijke intro
Hoe heet je, namens wie sta je op het podium? Heb je een missie en/-of visie? Deel deze gerust.
3. Wat
Wat is jouw belangrijkste boodschap voor je publiek? Wat is dat ene punt in jouw verhaal dat zij zich volgende week nog moeten herinneren?
4. Waarom
Leg uit waarom dat belangrijk is voor je publiek. Wat is de grootste benefit? Hoe worden zij beter van jouw hoofdboodschap? Hoe maakt jouw boodschap hun leven leuker, lekkerder of makkelijker?
5. Hoe
Licht kort toe hoe jij tot je belangrijkste inzicht bent gekomen. Heb je onderzoek gedaan? Komt het voort uit eigen ervaring? Baseer je het op onderzoek van anderen?
6. De spelregels
Zijn er belangrijke spelregels die je van het publiek verlangt? Het is slim om vooraf te vertellen hoe je met vragen uit het publiek wilt omgaan. Mag men deze op iedere moment stellen of reserveer je daarvoor een apart blok in je presentatie? Het laatste verdient aanbeveling. Vraag je publiek om de vragen op te sparen en deze te stellen aan het eind van de presentatie. Zo houd je de regie over je presentatie en word je niet afgeleid door vragen. Je publiek zal het niet erg vinden om even te wachten met het stellen van vragen. Sterker nog, het zorgt ervoor dat ze actief luisteren, wellicht geef je tijdens jouw verhaal al antwoord op hun vragen.
7. De bonus
Mocht je een interessante aanbieding of bonus willen verstrekken aan je publiek aan het eind van je presentatie, vertel dit dan aan het begin. Vertel niet precies wat het inhoudt. Benoem alleen dat er een verrassing volgt, hiermee vergroot je de betrokkenheid van je publiek. Dit werkt vooral goed wanneer je een webinar (een presentatie in een digitale omgeving) geeft, waarbij mensen makkelijk en ongezien kunnen afhaken.
Wat moet je vooral NIET doen tijdens de inleiding?
- Beginnen met een mop. Dit is voor professionele comedians al lastig. Een grapje kan natuurlijk wel, als jij je daar prettig bij voelt.
- Tijd verspillen aan een lijst beleefdheidsfrasen. Dit haalt jou naar beneden, is zonde van de tijd en dient geen enkel nut. Het publiek even kort welkom heten en zeggen dat het een eer is om voor ze te spreken is vaak wel 'bon ton'.
- Je verontschuldigen of zeggen dat je nerveus bent. Richt je alleen op je publiek en je boodschap, niet op je onzekerheid. Mocht je het toch willen benoemen, doe dat dan met een beetje humor, zoals JK Rowlings deed tijdens haar speech bij Harvard Commencement in 2008. Een oudje, deze speech, maar zeker de moeite waard om eens te bekijken (20 minuten).
Op zoek naar de ideale structuur voor jouw presentatie? Bestel het handboek
Inclusief superhandige invulmodellen

Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.

Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.

Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. Je hebt net de belangrijkste vragen beantwoord, nadat je je hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd. Je inleiding was pakkend en verhelderend. Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en overtuigd. Ze zijn klaar voor actie, help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap?
Dit artikel beschrijft de 4 bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.

Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?

De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf.
Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken?
In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.